Menu

Waar moet een goed lied aan voldoen


Wil jij beroemd worden met je muziek? Bijvoorbeeld als songtekstschrijver. Dat is een zeer mooi streven. Het is dan echter wel belangrijk dat je de massa kunt bereiken met je nummers. Dan is de kans namelijk ook groter dat je bij een platenmaatschappij terecht komt of ontdekt wordt door een talentenbureau. Het is niet altijd duidelijk waarom het ene nummer wel een hit wordt en het andere nummer niet. Toch zijn er wel bepaalde indicaties aan te wijzen waar je rekening mee kunt houden. Hieronder een aantal van deze indicaties en hoe je dit kunt verwerken in een mooi nummer.

Herkenning

Bij een nummer is het altijd belangrijk dat er sprake is van herkenning. De luisteraar moet het nummer op zichzelf kunnen betrekken. Dit is een zeer belangrijk en niet te onderschatten onderdeel. Maar hoe uit zich dat in de praktijk? Nou, in principe kun je stellen dat er bepaalde thematieken zijn die iedereen raken. Dit zijn de algemene thematieken waar wij als mensen allemaal mee te maken krijgen in ons leven. Veel liedjes gaan over verbroken relaties. Dit is dan ook een aantrekkelijk thema om herkenning mee op te wekken. Iedereen heeft ongetwijfeld in zijn leven wel eens een verbroken relatie gehad. Wanneer je daar dan nummers over hoort kan dit de pijn verzachten. Let wel: het is wel aan te raden om een uniek nummer over gebroken relaties te schrijven. Niemand zit immers te wachten op een afgezaagd nummer zonder spanning. Zorg er dus altijd voor dat er herkenning is. Dit kan dus gaan over verbroken relaties, maar ook over andere zaken in het leven. Veel nummers gaan ook over de dood en hoe je moet omgaan met een rouwproces.

Maak het niet te ingewikkeld

Veel schrijvers hebben de neiging om een nummer te ingewikkeld te maken. Ze willen dan teveel thematieken in één nummer stoppen. Het lijkt wellicht een ambitieus project dat aan te moedigen is, maar het is niet altijd even praktisch. Het kan er namelijk in resulteren dat er verwardheid ontstaat bij de luisteraar. Een nummer is namelijk anders dan een boek of een film. In slechts enkele minuten moet je veel informatie overdragen. Elk woord dat je gebruikt moet dan ook iets bijdragen aan de specifieke tekst. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je een eenvoudig nummer produceert dat voldoet aan alle normen. De kans is groot dat je nummer dan veel waardering gaat krijgen van het grote publiek. Maak een nummer bovendien ook niet te lang. Soms heb je nummer die wel 10 minuten duren. Ook dat is niet aan te raden, gezien de kans dan klein is dat de nummers op de radio worden afgespeeld.

Maak het persoonlijk

Persoonlijkheid in een nummer is altijd mooi. Vaak schrijven mensen nummers omdat ze frustraties hebben met het leven. Een persoonlijk nummer kan bijdragen aan een krachtige sfeer. Er zitten dan namelijk authentieke emoties in. Authenticiteit is erg belangrijk in het leven. Zorg er daarom ook altijd voor dat dit terugkomt in je nummer. Als je bijvoorbeeld gespeelde emoties in een nummer verwerkt, is de kans groot dat mensen het niet echt voelen. Dit kan als gevolg hebben dat jouw nummer helemaal niet wordt afgespeeld. Allemaal zaken die je wilt voorkomen. Probeer daarom altijd persoonlijke nummers te maken. Nummers die echt bij je passen.