Menu

Hoe word je als artiest getekend bij een platenmaatschappij?


Er bestaat geen vaste formule om getekend te worden bij een platenmaatschappij. Toch heb je als artiest sommige factoren zelf in de hand. Hieronder vind je enkele nuttige tips. Hou je naast muziek ook van sport? Op deze website UnibetTV basketbal kun je meer lezen.

Demo’s insturen

Je hebt nummers geschreven en wil deze insturen naar een label. Start met een onderzoek. Welke platenmaatschappij past bij jouw muziek, ambities en stijl? Het heeft geen zin om als singer-songwriter een technolabel te benaderen.

Verdiep je daarna in het bedrijf. Wie werken er en wat doen ze? Zijn deze personen actief op socialmedia of ken je toevallig iemand die je kan introduceren? Wanneer een werknemer van een platenmaatschappij enthousiast is over je muziek bestaat er een grotere kans dat ze de demo willen voorleggen aan de A&R-manager. Let op: ga geen mensen ongevraagd lastigvallen met muziek of linkjes van je band. Dit werkt averechts.

Zelf muziek uitbrengen

Je kunt natuurlijk ook zelf muziek uitbrengen. Er bestaan tegenwoordig veel platformen waarop je muziek kunt plaatsen: denk aan Soundcloud of Bandcamp. Met een beetje geluk zijn labelvertegenwoordigers ook actief op deze websites en word je gescout!

Dit geldt ook voor socialmedia-kanalen zoals Instagram, Facebook en TikTok of Youtube: wie weet ontdekt een vertegenwoordiger jou als artiest per toeval. Hou hierbij in je achterhoofd: dit is de uitzondering, niet de regel.

Netwerken

Je maakt een grotere kans om bij een platenmaatschappij terecht te komen wanneer je zelf actief bent in de betreffende muziekscène. Als je veel optredens bezoekt, zelf speelt en naar conferenties gaat, leer je wie wie is in de muziekwereld. Maak eens een praatje met de mensen die je vaak ziet, maar stel je niet opdringerig op. Wie weet kun je ze enthousiast maken over je net uitgebrachte single of album en sturen ze het door naar (belangrijke) collega’s.

Tenslotte: je hebt een zekere mate van geluk nodig. Lang niet iedereen met talent wordt getekend. Succes!