Menu

De kracht van muziek


Vrijwel iedereen in de wereld luistert naar muziek. Tegenwoordig wordt er nog meer muziek geluisterd dan vroeger. Dit komt omdat vrijwel iedereen voorzien is van een elektronisch apparaat dat muziek kan afspelen. Hierdoor is muziek toegankelijk geworden voor iedereen. Erg voordelig natuurlijk, want de kracht van prachtige muziek mag niet worden onderschat. Maar wat maakt muziek dan zo krachtig? De voordelen van muziek zullen in dit artikel worden weergegeven.

Het kan helpen met rouwverwerking

Veel mensen gaan muziek luisteren om over het gemis van een dierbare heen te komen. Dit is een erg goede manier om met een rouwproces om te gaan. Met muziek kun je namelijk op een gezonde manier emoties verwerken. Het is dan ook niet erg wanneer je af en toe huilt tijdens het luisteren van die liedjes. Juist huilen zorgt ervoor dat je de emoties op een goede manier gaat verwerken. Het is namelijk beter om te huilen dan om alles op te kroppen. Mensen die alles opkroppen kunnen daar later in hun leven nog last van krijgen. Dit noemen ze onverwerkte emoties. Die kunnen dan op een andere manier tot uiting komen. Bijvoorbeeld op lichamelijke wijze, of dat je ineens bepaalde angsten voor iets krijgt. Er kunnen meerdere redenen aan ten grondslag liggen. In ieder geval: muziek helpt je om op een gezonde manier emoties te verwerken.

Het zorgt voor gezelligheid

Naast het bovenstaande verdriet kunnen emoties juist ook voor gezelligheid zorgen. Muziek is een goede aanvulling op een feestje. Veel mensen vinden een feestje zonder muziek dan ook helemaal niks. Dit komt natuurlijk ook omdat je er als mens aan gewend bent geraakt. Vrijwel ieder feestje heeft namelijk muziek. Ben je dan plots op een feestje zonder muziek, dan kan dat heel gek aanvoelen. Voor gezelligheid zijn wel echt typische genres toepasselijk. Veelal leent een vrolijk genre zich meer voor gezelligheid dan een deprimerend genre. Het blues-genre leent zich bijvoorbeeld een stuk minder goed voor vrolijkheid. Toch zijn er mensen die wel vrolijk worden van blues-muziek. Het heeft ook wel met je karakter te maken. Sommige mensen worden juist heel gedeprimeerd van vrolijke muziek.

Goed voor je ontwikkeling

Veel muziek luisteren is ook heel goed voor je ontwikkeling. Je leert er namelijk ritmisch door denken. Het heeft een bewezen effect op je hersenen. Niet alleen wat betreft de klanken, maar ook wanneer het gaat om de teksten. Je woordenschat vergroot daarnaast door het luisteren naar muziek, omdat je woorden in een heel andere vorm naast elkaar ziet staan. Dit komt omdat de teksten van muziek vaak in schema’s worden verwerkt. Bovendien rijmen de teksten vaak. Muziek moet dus aan bepaalde regels voldoen voordat het echt uitgebracht kan worden. Daardoor is het des te knapper wanneer een liedje én goed klinkt en ook nog eens een mooie tekst heeft.